Onderwijs Zorg Centrum

Het Onderwijs Zorg Centrum

Heb jij moeite met het schoolsysteem? Heb je thuis problemen waardoor het op school niet lukt? Haal je slechte cijfers op school en moet daar nodig verandering in komen? Dan is een traject bij het OZC iets voor jou!

OZC staat voor Onderwijs Zorg Centrum. Je leest het goed: het is een locatie waar je onderwijs én zorg krijgt. Je volgt lessen in een kleinere groep, afgewisseld met ontspanning zoals sporten of creatief bezig zijn. Daarnaast heb je één keer per week een gesprek met je persoonlijke begeleider. In deze gesprekken gaan we in op je thuissituatie en pakken we samen de dingen aan die je lastig vindt. Ook hebben we gesprekken bij je thuis; met jou en je ouder(s). We werken aan doelen zoals: op tijd op school verschijnen, meer structuur in je leven en een veilige woonsituatie.

Er is plek voor 20 jongeren en je kunt maximaal een half jaar onderwijs en zorg ontvangen op het OZC.

voorgroep2

Onderwijs op maat

Onderwijs op maat, volledig aangepast aan jouw situatie. Met leraren die nét een stapje verder gaan voor jou. Hierbij wordt gekeken naar jouw talenten en passend advies gegeven voor een vervolgopleiding of baan.

groep2

Hulp voor het hele gezin

We kijken niet alleen naar jou, maar naar het hele gezin. Waar kunnen dingen anders? Welke patronen moeten doorbroken worden? We betrekken ook het netwerk: school, kennissen of familie.

traject2

Trajectbegeleiding op maat

Iedere jongere wordt gekoppeld aan een trajectbegeleider. Samen onderzoeken jullie wat er nodig is om het traject te laten slagen. Er wordt gekeken naar jouw talenten, kansen en blokkades: we stellen doelen op en zorgen samen dat je die kunt behalen.

Jongeren over het OZC

Ricardo en Zoë gaan op dit moment naar het OZC. Zoë: “Omdat ze je situatie kennen vanuit de hulpverlening, hebben ze hier echt begrip voor je. Mijn begeleider heeft mij bijvoorbeeld ook geholpen met het vinden van een woning.” Ricardo: “Als deze school niet had bestaan, zou ik niet weten waar ik nu zou zitten. Deze school is mijn redding geweest.” Zoë: “Dan zou ik mijn diploma niet kunnen halen. Maar gelukkig kan ik door het OZC binnenkort doorstromen naar mbo niveau 4.”


Een dag op het OZC
De dag op het OZC begint om 08:45 uur. Het eerste uur heb je les, je begint met Nederlands. Daarna heb je tijd om even te leren en opdrachten uit te werken. Om 11 uur is het tijd om eens even flink te sporten met klasgenoten en begeleiders. Om 12:30 ben je weer terug; tijd voor pauze. Na de pauze volg je techniekles, beneden in het gebouw. Je gaat samen aan de slag om iets creatiefs te maken. Om 14:30 uur heb je nog een gesprek met je begeleider vanuit Timon. Daarna ga je naar huis, tijd om lekker te ontspannen.

kickbokstraining-houten-35
werkenbijtimon-ingekooimanfotografie-162

MDFT op het OZC

We zien vaak problemen als:

  • Je zoon of dochter spijbelt van school of loopt weg.
  • Er zijn problemen met drugs, criminaliteit of gamen.
  • Als ouder(s) voel je je machteloos en je hebt steeds minder zicht op je kind.
  • Er is veel ruzie en het lukt niet meer om in contact te komen met je kind.
  • Je maakt je zorgen over met wie je kind omgaat op school en op straat.

“Sem (16) ging nauwelijks meer naar school. Thuis was er veel agressie. Ons hele gezin draaide om hoe het met Sem ging, hoe zijn bui was. Het ging van kwaad tot erger.” Lees het hele verhaal van Sem en hoe MDFT heeft geholpen.

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) is een traject van 6 maanden, met een vaste therapeut vanuit Timon. Er zijn gemiddeld twee tot drie gesprekken per week. MDFT is een enorme kans voor jullie als gezin. Als je aangemeld wordt voor MDFT op het OZC speelt er vaak van alles en is er al veel geprobeerd. Binnen MDFT kijken we niet (alleen) naar snelle oplossingen, maar naar de patronen die onder het gedrag zitten. Op die manier willen we iets doen wat over een jaar ook nog effect heeft, niet wat alleen tijdelijk resultaat of verbetering oplevert.

Wil je meer informatie over het OZC? Laat je contactgegevens hier achter, dan neemt een collega van ons zo snel mogelijk contact met je op.

Het Onderwijs Zorg Centrum in Odijk

Het OZC is een samenwerking van Timon en Beukenrode onderwijs. Klik op onderstaande logo's om naar hun websites te gaan.