Menu
05-07-2021

Dankbaar voor de crisis?!

Het is zondagavond, mijn telefoon gaat. Aan de lijn pleegouders-in-paniek. Hun pleegzoon is woedend de deur uitgestampt. Hij is in geen velden of wegen meer te bekennen. Gelukkig wordt Jurgen al snel heelhuids teruggevonden. In overleg krijgt hij tijdelijk een plek bij een crisispleeggezin. Maar hoe moet het nu verder?

Jurgen woont al jaren bij deze pleegouders samen met zijn zusje. Steeds vaker loopt het niet lekker. Hij gaat over grenzen heen. Dan gooit, slaat, schopt en scheldt hij. Dat kan behoorlijk bedreigend zijn.

Zijn gedrag komt natuurlijk ergens vandaan. Zo jong als hij is, torst de jonge tiener een rugzak vol verdriet en trauma met zich mee. Het contact met zijn biologische ouders is moeizaam en sporadisch. Dat levert veel onrust en frustratie op. Vanuit onvermogen ontstaat bij hem controledwang. Hij wil zijn zin krijgen. Tegelijkertijd heeft hij behoefte aan grenzen en aan veiligheid. Al eerder is extra hulpverlening en begeleiding ingezet. Toch is die hulp duidelijk niet voldoende.

Daarom steken we de koppen bij elkaar: de pleegouders, voogd en de pleegzorgbegeleider. Voor Jurgen wordt een plek gevonden bij een trauma behandelgroep. Doel: dat hij weer terug kan komen in het pleeggezin, zodat niet weer een nieuwe breuklijn in zijn leven ontstaat. Daarvoor hebben de pleegouders wel handvatten nodig: hoe moeten ze dit aanpakken? Daarom gaat een MDFT* therapeut aan de slag met hen en het zusje.

Deze therapeut bouwt wekelijks aan het versterken van de pleegouders. Dat vraagt best veel van hen: dat ze zich kwetsbaar opstellen in de bespreking van hun opvoedstijl, hun emoties, hun persoonlijke overtuigingen en drijfveren. Maar ze doen het, met een enorme toewijding en vol overtuiging.

Inmiddels komt Jurgen weer thuis. Hij is zijn weekenden thuis aan het uitbouwen. Bij zijn pleegouders groeit het vertrouwen dat hij op termijn weer helemaal bij hen kan komen wonen.

Ondertussen ben ik een dankbaar mens. Dankbaar dat de crisis een hele mooie ontwikkeling in gang heeft gezet. Wat een bewondering heb ik voor deze pleegouders die zich zo met hart en ziel inzetten. Het geeft me hoop en vertrouwen op een betere toekomst voor Jurgen!

Erica Vreugdenhil is pleegzorg begeleider
*MDFT – Multi Dimensionele Familie Therapie

scott-webb-O0T1SIgHAfM-unsplash
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail