Menu
22-04-2022

Gymzaalvloer

“Gélúkkig! Geen blauwe gymzaalvloer.” Mijn collega kan een grote grijns nauwelijks onderdrukken. Het is de eerste uitroep van een nieuwe jongere die ze net heeft verwelkomd in ons PerspectiefHuis in Amersfoort.

Ze begrijpt de hartenkreet maar al te goed. Heel vaak liggen bij jeugdzorg locaties van die lekker praktische, maar ongezellige blauwe vloeren. Maar niet bij ons. Er is veel aandacht voor huiselijke gezelligheid in dit huis en daarom ook een vloer met een hout look.

Dat is niet toevallig: we doen met elkaar erg ons best voor een thuisgevoel. Voordat we op deze nieuwe locatie kwamen, staken we de koppen bij elkaar met de jongeren die straks op deze plek zouden wonen. Tijdens een pizza-avond bespraken we een belangrijke vraag: wat maakt een huis voor jou een thuis? Best een lastige en een pijnlijke vraag als je niet meer thuis woont. Eerst ontstond een hoop gedoe. Het liefste wilden de jongeren ‘alles donker en zwart, want zo voelen we ons’. Het was hard werken die avond, maar met hulp van wat pizza’s kwamen we er met elkaar uit. Gaandeweg dachten ze mee in plaats van tegen. We hebben niet alles overgenomen van hun ideeën, maar wel veel. Toen ze zelf het eindresultaat zagen, waren ze unaniem enthousiast. Het was mooi geworden!

Lekker belangrijk, denk je als lezer misschien, het is maar een gebouw! Reken maar dat het belangrijk is. Timon noemt deze locaties niet voor niets Perspectief-Huizen. De jongeren die we opvangen kunnen niet meer thuis wonen en dat terwijl ze pas tussen de 14 – 19 jaar oud zijn. Ze hebben een jeugdzorgverleden, gingen soms van pleeggezin naar pleeg-gezin of de situatie thuis escaleerde op hun zestiende. Het zijn beschadigde jongeren die zoeken en vechten in relaties en weinig vertrouwen hebben, in mensen en in zichzelf. Aan de buitenkant levert dat een hoop verbaal geweld op en gedrag waarmee ze mensen uittesten. ‘Als ik dit gedrag laat zien, mag ik dan blijven? Of zet je me ook op straat?’ Wat ze nodig hebben? Voor 90% gewoon mensen die er voor hen zijn. Die een kop thee drinken en met ze praten. Aandacht zoals iedereen die thuis graag krijgt.

Het zijn beschadigde jongeren die zoeken en vechten in relaties en weinig vertrouwen hebben, in mensen en in zichzelf.

Inmiddels zitten we vier maanden op onze nieuwe, mooie plek. Steeds meer zie ik een thuisgevoel ontstaan: spelletjes doen, samen koken en bakken. Er is meer rust. Dat maakt me blij: het ideaal dat we voor ogen hadden, is werkelijkheid geworden.

Christa Doornenbal, Teamleider PerspectiefHuis Amersfoort.

Auteur: Inge-Mirjam Bosveld
Fotograaf: Inge Kooiman, Pas-see fotografie

Christa pag. 6
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail