Menu
29-01-2014

Het Parool: 'Ze zien bij ons hoe het in een gewoon gezin functioneert'

fe532031d4fa6d7c450690b9905fe151cdf8fa86

In woongroep Timon wonen jonge gezinnen samen met jongeren 'met een flink verhaal'. Ze leren van elkaar.

Om de hoek bij de Hermitage, op het binnenterrein van de protestantse diaconie, wonen Jolanda (33) en Friso Klapwijk (35) en hun vier kinderen. In de tuin scharrelen kippen en bij mooi weer wordt een groot houtvuur gestookt. Vijf jaar geleden begon in het gebouw uit 1876 woongroep Hodshonhof van jeugdzorgorganisatie Timon, waar vrijwilligers samenleven met jongeren met 'een flink verhaal'. "Jolandá, Jolandá," klinkt het als een brandalarm van eenhoog.

Iemand stormt de trap af naar de keuken. "Het is Mark maar," zegt Jolanda vergoelijkend terwijl ze roert in een enorme pan risotto. Mark is één van de vier jongeren met een verhaal. "Een heerlijke jongen, maar ongelooflijk druk. Hij rent zomaar bij je binnen, ook als je in je eigen huiskamer zit. Hij moet leren dat dat niet altijd kan."

Vijf volwassenen wonen als 'kernbewoners' (Jolanda en Friso) en 'goeie buur' in de woongroep. Het is hun thuis, ze leiden hun normale gezinsleven met werk en ontspanning en daarnaast zijn ze aanspreekpunt voor vier jongeren vanaf achttien jaar die extra hulp kunnen gebruiken bij het inrichten van hun leven. Vaak zijn ouders of familieleden van de jongeren al een tijdje uit beeld.

Maximaal twee jaar mogen ze in een appartement in het Timonhuis wonen. Jolanda: "Als buren kennen we de achtergrond van de jongeren niet altijd precies. Die is wel bekend bij de professionals van Timon. Het gaat erom dat wij de jongeren op een normale manier aanspreken, zoals je bij ieder ander zou doen. Ze zien bij ons hoe een gewoon gezin functioneert."...

Lees hier op Blendle het hele artikel.

Door: Maaike Lange
Bron: Het Parool
Foto: Ingrid de Groot

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail