Menu
08-12-2021

Het verhaal van Christa

‘Ik speelde toneel’

Bedrijvig loopt begeleidster Christa (26) door de woonkeuken bij locatie Talita, een tienermoederopvang van Timon in Rotterdam. Een van de meiden krijgt een kleine beautybehandeling, even wat persoonlijke aandacht nu ze pas is bevallen. Ondertussen beantwoordt Christa ook vragen en geeft advies. Nog maar vier jaar geleden zat ze na haar bevalling zelf in een opvang voor dakloze moeders. Nu begeleidt Christa tienermoeders. “Ik merk dat ik de moeders kan helpen en motiveren vanuit mijn eigen ervaring.”

Christa: “Als vierjarige ben ik, met ons gezin, gevlucht voor de oorlog in Burundi. Via Ter Apel, Appingedam, Oosterhout en Den Haag kwamen we in Alphen aan de Rijn. Mijn vader had werk, mijn moeder zorgde voor ons: een heel normaal gezin. Ik voelde me welkom in Nederland. Maar op mijn 19e ben ik met ruzie uit huis gegaan. Ik kreeg een oudere vriend. Mijn ouders waren het daar niet mee eens. Zij wilden dat ik mijn school afmaakte en dat ik plannen maakte voor de toekomst.”

Schulden
Het gaat in die jaren niet goed met Christa. “Ik speelde toneel. Met mij ging het altijd goed en ik kon alles prima zelf regelen, dacht ik. Ik hield de schijn op. Ondertussen had ik schulden, ik ging niet meer naar school en ik werkte ook niet. Ik was in die tijd echt niet gelukkig, vooral omdat het niet goed ging tussen mij en mijn ouders. Daar zat ik mee in de knoop. Ik ben echt een familiemens. Mijn ouders zijn voor mij heel belangrijk.”

Dan raakt Christa op haar 22ste zwanger. “Dat was voor mij echt een realitycheck. Wat ga ik doen? Geen school, geen huis: hoe ga ik dit aanpakken? Hoe het nu ging in mijn leven, was heel anders dan mijn ideale plaatje: diploma halen, trouwen en kinderen krijgen. Mijn leven stond op zijn kop.”

Christa trekt bij het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam aan de bel en komt in de daklozenopvang voor moeders terecht. “De eerste negen maanden heb ik de begeleiding echt gesaboteerd. Wat mij betreft had ik alleen een huis nodig en verder geen hulp. Het was een lastige, eenzame tijd. Terwijl mijn begeleider wilde dat ik aan de slag ging met mijn financiën, met school, mijn netwerk en dat ik in therapie zou gaan voor PTSS. Ondertussen kwam ik mijn afspraken niet na. Als ze bij me aan de deur kwamen, deed ik niet open.” Ze krijgt een ultimatum: of ze moet aan de slag met zichzelf of ze moet weg uit de opvang.

Zorgen
Christa heeft ondertussen grote zorgen over de gezondheid van haar dochtertje Cataleya. Ze is prematuur geboren, heeft bij de geboorte een hersenbloeding gehad en heeft sikkelcelziekte. Toch gaat ze opnieuw van start met de Mbo-opleiding Social Work. De knop gaat om als Christa haar eerste studiejaar succesvol afsluit. “Het gaf me zo veel vertrouwen toen ik het eerste jaar haalde. Ik wilde ook niet dat mijn dochter later zou zeggen ‘jij hebt je school niet afgemaakt’. Tijdens de opleiding wist ik al dat ik met tienermoeders wilde werken. Wat ik zelf had meegemaakt, wilde ik inzetten voor tienermoeders.”

“Wat ik zelf heb meegemaakt, wil ik inzetten voor tienermoeders.”

Christa is erg blij wanneer ze als stagiaire aan de slag kan bij Talita. Na haar stage heeft ze sinds de zomer een vaste baan. “Ze vonden me heel enthousiast. Ik vind het werk ook zó leuk: de meiden en collega’s moeten me gewoon naar huis sturen. In de ervaringen van de meiden herken ik veel van mijn eigen verhaal. Ik vertel de moeders ook dat ik zelf in de opvang heb gezeten en dat ik daarom dit werk doe. Het leukste vind ik om ze te motiveren en te helpen. Ik zeg niet ‘je moet dit of dat doen’, maar biedt ze een luisterend oor. Ik weet waar ze tegenaan lopen als ze bijvoorbeeld geen zin hebben in een begeleidingsgesprek met ons. Daarnaast geef ik adviezen, help bij opvoeding, en ik kan ze geruststellen als er iets is met hun kindje.”

Deze tekst is geschreven door Inge-Mirjam Bosveld.

Hoofdartikel pag 2 en 3
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail