Menu
12-10-2020

In je element!

Als een malle gaat Billie die ochtend aan het tekstschrijven. Bijna moeiteloos weet hij tijdens een rapsessie met rapper Rivelino zijn gedachten op papier te zetten. Het is duidelijk: hij is helemaal in zijn element. Na de workshop presenteert Billie zelfverzekerd wat hij die ochtend gemaakt heeft. We zien een heel andere jongen tevoorschijn komen dan de gedemotiveerde jongen die alleen maar kon schoppen.

Zo krijgen we vaak jongeren bij ons Onderwijs Zorg Centrum. Ze zijn totaal niet gemotiveerd en in de knoop met zichzelf. Door gedragsproblemen, drugs, scheiding of angst is het voor hen moeilijk hun schooltijd goed te doorlopen. Als er geen ruimte voor hen is of tijd voor ze genomen wordt, vallen ze buiten de boot. Op die manier wordt het heel lastig om te ontdekken wie je bent en waar je goed in bent!

Ook bij Billie was dat ondergesneeuwd geraakt. Zijn ouders wilden heel graag dat hij Havo 3 zou halen, maar hij wilde niet eens meer naar school. Hij was zo hard aan het schoppen dat hij niet meer zag dat hij ook zelf een aandeel had.

Ik voel zoveel herkenning bij de gasten waarmee wij werken. In mijn tienertijd wist ik zelf ook niet wat ik wilde. Eerst ging ik naar de kappersopleiding, lekker bezig met mijn handen. Daarna een opleiding in de mode. Dat werd hem ook niet. Ondertussen kreeg ik een diagnose ADHD. Inmiddels kan ik daar goed mee leven, maar toen was het een reden om niets af te maken. Tussen mij en mijn ouders liep de communicatie ook stroef. De hulp die ik vervolgens kreeg, paste niet bij mij. Daarom vind ik het zo tof dat ik nu bij het Onderwijs Zorg Centrum werk. Daar bieden we jongeren de plek die ik zelf vroeger had moeten hebben.

We lopen met de jongeren op, sluiten aan bij wat ze meemaken, gaan op zoek naar hun talenten en werken aan perspectief en een vervolg. Dat lukt niet altijd, maar heel vaak wel.

Sarina Kant

Sarina is trajectbegeleider bij het Onderwijs Zorg Centrum van Timo in Odijk. Zes maanden lang voert ze mentorgesprekken met de jongeren die zij begeleidt en vormt ze de schakel tussen jongeren, hun ouders, school en de MDFT-therapeut.

Sarina pag. 6 (2)
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail