Menu
18-03-2021

Integrale samenwerking tilt begeleiding naar hoger plan

In regio Rijnmond vormt Timon samen met Profila Zorg en De Hoop ggz één van de dertien loketten voor jeugdhulp. Waar relevant trekken de drie organisaties met elkaar op rondom kinderen, jongeren of gezinnen. Niet alleen werken ze samen vanuit hun eigen expertise; er is soms ook overdracht van kennis en vaardigheden.

Afgelopen najaar bood een begeleidster van Profila Zorg begeleiding aan een gezin met LVB-problematiek (Licht Verstandelijke Beperking). Vanwege de problematiek van het gezin werd op een gegeven moment overwogen om via Timon aanvullend de gezinsbehandeling MDFT (Multi Dimensionele Familie Therapie) in te gaan zetten. Aangezien de begeleidster van Profila Zorg een heel goede verbinding had met het gezin, werd bij nader inzien besloten te kiezen voor coaching van deze begeleider in systemisch werken, door een MDFT-supervisor van Timon. Hierdoor kon de begeleider dit gezin helpen meer inzicht te krijgen in ieders eigen rol en de onderlinge verhoudingen in het gezin.

Andere manier van benaderen
Dit werkte op meer punten heel goed uit. Er kwam meer focus in de begeleiding. De ouders werden op positieve wijze in beweging gezet en kregen meer grip op hun rol als ouders. De begeleidster van Profila Zorg vertelt: “Ik was gewend vooral oplossingsgericht aan de slag te gaan, maar vanuit het systemisch werken weet ik nu hoe ik de ouders op een andere wijze kan benaderen waardoor zij zélf naar oplossingen op zoek gaan. Ik pas de werkwijze die ik geleerd heb nu ook toe in andere casussen.“

Profila Zorg gaat aan de hand van deze ervaring het eigen team verder trainen op dit gebied. Timon heeft Profila Zorg aangeboden vaker gezamenlijk intervisie te hebben bij andere casussen die om een meer systemische aanpak vragen. Andersom deelt Profila Zorg relevante kennis op het gebied van LVB met medewerkers van Timon.

We zijn ook benieuwd naar ervaringen van anderen. Hoe bereik jij met integrale samenwerking dat één plus één drie wordt?

werkenbijtimon-ingekooimanfotografie-169
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail