Menu
11-12-2019

Kerst bij de crisis

Het antwoord van de jongeren is heel duidelijk. Met de kerstdagen bij de crisisopvang zitten, dat is echt het stomste wat er bestaat! Ik vraag aan het ontbijt hoe ze dat zouden vinden. Nou, echt heel stom dus en zielig ook. Ze zorgen er wel voor dat dat hen niet gebeurt. Ze gaan ergens logeren met de kerst en anders slapen ze nog liever op straat. Alles is beter.

Best heftig, die reacties. Ik zou als hulpverlener door deze stevige woorden misschien beledigd kunnen zijn, maar dat ben ik niet. Want ik kan het zó goed begrijpen. Natuurlijk willen ze hier niet zijn. Prima dat ze een plek hebben waar ze tot rust kunnen komen, nu het thuis niet meer gaat. Maar met kerst, nee, dan hoor je hier echt niet te zijn. De ‘most wonderful time of the year’ klinkt het in alle reclames. Iedereen heeft het gezellig met elkaar. Stiekem schamen ze zich kapot. Want hun leven ziet er heel anders uit.

Natuurlijk weet ik wel beter en voor mij hoeven ze zich niet te schamen. Maar begrijpen doe ik het zo goed!

Dus doen we als hulpverleners vreselijk ons best om er toch wat van te maken. Om iets van het Licht, de Liefde en de Hoop van Kerstmis te verspreiden. We versieren een boom. Daarbij wordt regelmatig gehuild. We koken uitgebreid of we gaan gourmetten. En soms is er zelfs een groep die naar de kerk wil. Alhoewel het kerstverhaal voor een groot deel van de jongeren totaal onbekend is. Maar meestal is het lastig en is december een moeilijke maand. We zien dat jongeren met de kerstdagen het liefst op hun kamer zitten. Zodat het net lijkt alsof het geen kerst is en het minder pijnlijk is.

Bij uitzondering gaat het soms anders. Zoals die kerst dat we alleen nog twee straatschoffies in de crisisopvang hadden. Ze hielpen gezellig met de voorbereidingen van het gourmetten: groente snijden, sausjes in bakjes doen, dat soort dingen. We zitten wel 2,5 uur aan tafel, een record! De jongens genieten, vertellen honderduit en het is gezellig. Zo gezellig als het kan zijn ‘bij de crisis’. Wat een mooie kerst!

Greetje, hulpverlener bij Timon

ingekooimanfotografie-medewerkersdag2019185
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail