Menu
11-06-2021

"Mezelf waardevol vinden: dat kon ik niet"

“Mijn begin als kind is best slecht gegaan. Thuis miste ik liefde en aandacht. Mijn vader was altijd aan het werk. Hij had veel meegemaakt. Daardoor was hij alcoholist geworden. Mijn moeder is laagbegaafd. Zij was veel met andere mannen bezig. Mijn broertje en zusje hebben allebei een beperking. Ik was gewend om voor hen te zorgen." Het leven van Sabine (20) kenmerkt zich door veel zorgen en onzekerheid.

Op school werd ik gepest. Alles bij elkaar maakte me een onzeker kind. Daarom zocht ik bevestiging bij jongens. ’s Nachts ging ik naar buiten, zo kwam ik bij loverboys terecht. Door hen ben ik misbruikt. Ook blowde ik veel. Mijn ouders waren gescheiden en na die tijd woonde ik bij mijn vader tot ik op mijn vijftiende uit huis ben geplaatst. Voor mijn eigen veiligheid moest ik naar een gesloten instelling. Eigenlijk kreeg ik daar pas door wat ik gemist had in mijn leven. Mezelf waardevol vinden: dat kon ik niet. Ik was ook best boos op mijn ouders. Als zij dingen in hun leven niet goed doen, waarom zou ik het dan wel goed moeten doen? Ik zat echt met mezelf in de knoop.

Vast in de cirkel
Na één jaar ging ik wonen op een meidengroep, waar het steeds iets beter met mij ging. Totdat ik hoorde dat mijn vader ernstig ziek was, hij had ALS, terwijl hij juist van de alcohol af was. Onze band was net goed en dan hoor je dat je vader dood gaat! Daardoor ging ik weer volop blowen, drinken en jongens opzoeken. Ik wilde echt wel anders, maar ik kwam niet uit die cirkel!

Toen ik in 2019 bij Ziva kwam, ging het zó slecht met me. Mijn mentor stelde voor dat ik naar Under de Fig Tree*, een meidenopvang in Spanje, zou gaan. Timon werkt met hen samen. Daar ga je, in een totaal andere omgeving, aan de slag met jezelf. Ik heb het echt voor mijn vader gedaan. Hij wilde dat het goed ging met zijn dochter. Ik was zo wanhopig.

Dan overlijd in juli 2019 mijn vader. Ik voel me een tikkende tijdbom en besluit drie maanden naar Spanje te gaan. Die tijd in Spanje heeft me echt veranderd. Toen ik daar kwam, was ik heel boos, vooral op mijn moeder. Ik leerde omgaan met de boosheid die ik voelde naar mijn moeder. Uiteindelijk begreep ik dat ze niet voor me kon zorgen. Het was een heel intensief traject, fysiek en mentaal. Naast de behandeling deden we bergtochten en wandelingen, vrijwilligerswerk en we werkten in de tuin. Ik groeide in zelfverzekerdheid. In die maanden ben ik een keer een weekje terug geweest in Nederland. In die week heb ik alle jongens uit mijn telefoon verwijderd.

Eenmaal terug in Nederland had ik nog wel een terugval. Maar de begeleiders bij Ziva hadden allemaal heel veel geduld met me. Al maakte ik fouten, ze bleven bij me. Ook Nienke, mijn jeugdzorgwerker, was echt heel betrokken. Nadat ik in Nederland terug was, leerde ik een meisje kennen dat mijn beste vriendin werd. In Spanje was ik tot geloof gekomen en zij was ook nieuw in het geloof. We konden elkaar helpen en hadden een goede invloed op elkaar.

Ervaringsdeskundige
Inmiddels woon ik op een Timon woongroep en ik heb werk in de thuiszorg. Daar geniet ik van. Het contact met de oudere mensen is goed, ik word gewaardeerd. Ik wil heel graag ervaringsdeskundige worden in de jeugdzorg, zodat ik met mijn eigen ervaringen anderen kan helpen. Inmiddels heb ik veel dingen op orde. Het gaat goed met me.”

Opnieuw beginnen
Jeugdzorgwerker Nienke trekt al heel wat jaren op met cliënten bij Talita/Ziva en heeft in die tijd heel wat meiden zien komen en gaan. “We hopen dat de meiden bij ons leren dat ze waardevol zijn. Toen Sabine bij ons kwam, ging het niet zo goed. Het is een leuke, lieve meid met veel humor. Maar daarnaast vertoonde ze veel destructief gedrag. Dat ging ten koste van haarzelf.”

Nienke ziet vaker dat jongeren die bij Talita/Ziva wonen keuzes maken die hen niet verder helpen of zelfs belemmeren in hun ontwikkeling. “De meiden die bij ons wonen, hebben vaak veel meegemaakt en sommigen kampen met trauma’s uit hun verleden. Bijvoorbeeld door misbruik in relaties, gedwongen prostitutie, huiselijk geweld of aan eer gerelateerd geweld. Ze kampen soms ook met psychiatrische problemen en gebruiken drugs of alcohol. Het zelfbeeld van de meiden is laag en daardoor zorgen ze niet goed voor zichzelf. Geen goede voeding, goede leefomgeving en ook in seksualiteit kunnen ze niet goed hun grenzen aangeven. Wisselende contacten met jongens geven hen een korte bevrediging van de behoefte aan liefde en aandacht.”

Complexe problemen die om maatwerk vragen. “Elk traject kan er anders uitzien. We kijken naar het individu, wat die nodig heeft. De meiden hebben afspraken met hun mentoren. Ze kunnen met praktische vragen elke dag terecht op ons spreekuur. Daarnaast kunnen ze modules volgen. Bijvoorbeeld weerbaarheidstraining, liefde is (over seksualiteit), maar ook over financiën en budgetteren. In coronatijd zijn er sportlessen gestart. Zo werken we samen met hen aan een gezonde en veilige basis, op weg naar zelfstandigheid.”

Nienke is blij met de ontwikkeling die ze ziet bij Sabine. “Ik heb haar gaandeweg steeds meer goede keuzes voor zichzelf zien maken. Ze heeft meer basisvertrouwen in zichzelf gekregen. Wat belangrijk was in het hele traject: je mag elke dag opnieuw beginnen. Ook al is het voornemen dat je had niet gelukt.”

Deze tekst is geschreven door Inge-Mirjam Bosveld.

ingekooimanfotografie-beekmos1-houten-sabine-12
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail