Menu
06-03-2014

ND: Aanbieders jeugdzorg Timon en SGJ fuseren

testfoto

Timon en SGJ Christelijke Jeugdzorg gaan fuseren. Dat hebben de jeugdzorgaanbieders donderdag aan hun medewerkers bekend gemaakt.

Door de krachten te bundelen hopen de beide christelijke instellingen beter in beeld te komen bij gemeenten, die vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. De nieuwe organisatie gaat nog meer dan voorheen vrijwilligers betrekken bij de jeugdzorg.

Beide organisaties hebben al sinds hun oprichting veel met vrijwillige ondersteuning gewerkt. Nu de jeugdzorg naar gemeenten gaat en er flink in de kosten gesneden moet worden, is de inzet van pleeggezinnen en omwonenden belangrijker dan ooit. 'Het aandeel van vrijwilligers zal toenemen en de inzet van professionals neemt af en verandert. Hun inzet wordt meer ondersteunend, terwijl de begeleiding in het gewone leven meer bij vrijwilligers komt, zoals in woongroepen of pleeggezinnen', zegt SGJ-bestuurder Bart Nitrauw.

Er zijn nog geen ontslagen gepland. Volgens Timonbestuurder Hannie Olij is de afgelopen jaren al geanticipeerd op mogelijk vertrek van personeel en zijn veel tijdelijke contracten afgesloten. De bestuurders verwachten dat gemeenten in 2015 vooral de bestaande zorg voort zullen zetten met een opdracht tot het snijden in de kosten. 'In 2015 moeten we inleveren. In 2016 en 2017 verwachten we dat ze gaan investeren. Dan moeten we in beeld zijn en proberen we te groeien', zegt Nitrauw.

De nieuwe organisatie gaat werken vanuit een christelijke identiteit, maar niet alleen voor een christelijke doelgroep. Volgens Nitrauw zal er ook aanbod gericht op de specifiek christelijke achterban van zijn huidige organisatie blijven.

SGJ biedt momenteel jeugdzorg aan ruim 300 jongeren, Timon bedient jaarlijks meer dan 600 jongeren. Met een gezamenlijk budget van ongeveer 18 miljoen euro blijft de nieuwe organisatie een relatief kleine speler. De afdeling jeugdbescherming van SGJ gaat niet mee in de fusie, omdat de nieuwe Jeugdwet dit verbiedt. Over de toekomst van deze vorm van jeugdzorg zijn gesprekken gaande.

Lees hier een achtergrondverhaal over de fusie: Kleinschalige woonvormen met veel inzet vrijwilligers

Bron: ND.nl
Auteur: Stephan Bol
Foto: Stephan Bol

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail