Menu
05-10-2022

Niet kiezen

Langzaam lopen we een rondje terwijl we likken aan een ijsje. Twintig minuten geleden kreeg ik nog nauwelijks antwoord op mijn vragen, maar al lopend in de buitenlucht lukt het blijkbaar een stuk makkelijker om te vertellen wat er van binnen rommelt en woelt. Ze vertelt hoe ze zich voelt, dat ze baalt en boos is op haar vader. Ik hoor in alles dat ze worstelt met wie ze is en waar ze bij hoort.

Vragen beantwoorden van volwassenen, vertellen wat moeilijk is, praten over jezelf: veel kinderen in pleegzorg hebben er een broertje aan dood. En tieners al helemaal. Daarom doe ik mijn best om bij elk kind individueel te kijken waar zíj behoefte aan hebben en sluit ik zoveel mogelijk daarbij aan. Ik eet ijsjes, wandel door wijken en parken en als het minder gaat, kom ik gewoon vaker langs. Tussendoor appen of bellen kan ook.

Wat ik hoor in alle gesprekken is hoe belangrijk het is als kinderen niet hoeven kiezen. Als er geen loyaliteitsconflict voor ze is. Zoals bij Rhodé die dol is op haar moeder en die tegelijkertijd een plekje nodig had toen het met haar moeder minder goed ging. Ze vond dat plekje in het gezin van haar schoolmeester Jan Pieter en zijn vrouw Willemijn. Toen ik Rhodé leerde kennen, was ze een stil en verlegen meisje. Met haar heb ik ook wat afgewandeld en geappt. Bij Willemijn en Jan Pieter is ze onderdeel van hun gezin. Ze staan naast haar en door de tijd heen was er altijd ruimte en flexibiliteit. Nog altijd komt ze regelmatig bij hen, maar inmiddels woont ze een groot deel van de week bij haar moeder.

De samenwerking tussen haar pleegouders en moeder is positief en gelijkwaardig. Er zijn nooit conflicten geweest en ze zijn oprecht betrokken op elkaars leven en spreken positief over elkaar. Daardoor heeft Rhodé nooit hoeven kiezen.

Ondertussen zijn we jaren verder en is het mooi om te zien hoe het kleine, stille meisje is uitgegroeid tot een heerlijke puber. Ze is gegroeid in haar identiteit en volwassenheid. Ze hoeft geen zorg meer te dragen en durft haar eigen keuzes te maken.

Als pleegzorgbegeleider kun je me niet blijer maken.

- Eline Kok – pleegzorgbegeleider

* De foto is gefingeerd.

Tekst: Inge-Mirjam Bosveld

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail