Menu
22-04-2022

Op avontuur in PerspectiefHuis Rijnmond

“De tafelgesprekken met die gasten gaan alle kanten op: van serieus tot flauwe grapjes.” Omwoner Lisanne (26) vertelt lachend over de wekelijkse maaltijden met de jongeren. Met echtgenoot Marc (30) deelt ze de voordeur met 13 jongeren van 14 tot 19 jaar. Marc: “Soms voelt het alsof je niet zoveel doet, maar achteraf horen we regelmatig dat de impact van wat we doen groter is dan we zelf denken.”

Lisanne en Marc zochten 2,5 jaar geleden woonruimte en raakten in gesprek met vrienden die omwoners zijn in Overvecht. Lisanne: “Door hun verhalen gingen we echt om. Om zo buren te zijn, vinden we heel tof. Ook de vrijwilligerscoach heeft ons enthou-siast gemaakt.” Marc: “We houden wel van avontuur en reuring.” En avontuur en reuring hebben ze inmiddels ‘plenty’ gehad. Lisanne: “We hebben van alles meegemaakt. Nu gaat het goed en hebben we leuk contact, maar we hebben ook een stressvolle tijd gehad.” Marc: “Het brandalarm ging midden in de nacht af, er werd met spullen gegooid en de politie kwam regelmatig over de vloer.” Gelukkig is de rust weergekeerd door de goede samenwer-king met het team.

Draai gevonden
Het stel heeft helemaal hun draai gevonden in het huis. Marc: “Je moet de lat voor jezelf niet te hoog leggen. Het zit vaak in de kleine contactmomenten. Even vragen: hoe gaat het met je? Hoe is je dag? We vinden het belangrijk om voor de jongeren bereikbaar te zijn. Gisteravond ben ik nog helemaal afgemat toen ik ging kickboksen met een jongen.” Lisanne: “We hebben ook een periode de hele tijd Rummikub gespeeld. Dan klopten ze aan en vroegen ze of we meededen. De ene jongere vindt het leuk om contact te hebben en neemt hierin zelf het initiatief, terwijl een ander daar geen behoefte aan heeft. Iedereen is daarin anders. Het is de kunst om ons in te zetten zonder iets terug te verwachten.”

Masker
Lisanne: “Over de persoonlijke achtergrond van een jongere weten wij niks, alleen wanneer ze het ons zelf vertellen. Ze hebben veel meegemaakt en kunnen best een masker voor hebben. Toch kiezen ze er soms voor om zichzelf te laten zien en te delen.” Marc: “We geven met verjaardagen en kerst aan allemaal een cadeautje. Een jongere met behoorlijke bravoure, vertelde bij zijn afscheid dat hij al de kaartjes heeft bewaard. Iets met een grote mond en een klein hartje? Een andere jongere was zo blij toen hij z’n cadeautje uitpakte. Als je het nou hebt over liefdestalen: ik heb nog nooit iemand zo blij gezien met een cadeautje. Hij voelde zich geliefd en dat zag je.”

Auteur: Inge-Mirjam Bosveld
Fotograaf: Inge Kooiman, Pas-see fotografie

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail