Menu
21-05-2014

RD: Helft minder kindermishandeling over 3 jaar

547336159

In drie jaar tijd moet het aantal kinderen dat in een gemeente te maken krijgt met kindermishandeling met zeker 50 procent worden verminderd.

Dat is een van de aanbevelingen in een rapport over kindermishandeling dat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag presenteerde. „Er zijn veel papieren plannen, we moeten echter de moed hebben om met een duidelijke doelstelling te komen. Kindermishandeling is onacceptabel”, aldus Dullaert desgevraagd.

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 118.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen partners. Had drie jaar geleden een kwart van de gemeenten plannen om kinder­mishandeling te voorkomen, nu is dat driekwart. Toch valt er veel te verbeteren. „De helft van de gemeenten weet niet hoeveel kinderen slachtoffer zijn van mishandeling en wie dat zijn.”

Gemeenten hebben risicogroepen „onvoldoende” in beeld. „Denk aan ouders met een psychische handicap en ouders met een verslavingsproblematiek.” Van belang is ouders bij te brengen hoe funest het is om huilende baby’s door elkaar te schudden.
Zorgelijk is dat driekwart van de gemeenten niet meet wat de effecten zijn van gebruikte programma’s tegen kindermishandeling. „Dat is als het rijden in een geblindeerde auto.”

Hannie Olij, directeur-bestuurder van de christelijke jeugdzorg­instelling Timon in Zeist –dat momenteel fusiegesprekken voert met de jeugdzorgafdeling van SGJ christelijke jeugdzorg–, vindt de ambitie van de Kinderombudsman „goed.” „Het is schrijnend dat kindermishandeling zich op behoorlijk grote schaal voordoet.”

Lees het volledige artikel op RD.nl

Bron: Reformatorisch Dagblad
Auteur: Johannes Visscher
Beeld: ANP

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail