Menu
07-07-2020

Thuiskomen

"Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld als die eerste nacht op straat." Aan het woord is de 19-jarige Django. In het voorjaar van 2018 is hij de eerste zwerfjongere die wordt opgevangen bij de Maatschappelijke Opvang van Timon in Ede. Het wordt een plek waar hij zich thuis gaat voelen en waar hij tot belangrijke inzichten komt.

Django: "Van mijn zesde tot mijn twaalfde ben ik getuige geweest van ernstig huiselijk geweld tussen mijn ouders. Ik heb gezien hoe mijn moeder met de dood bedreigd werd. Ik werd zelf met de dood bedreigd. Op mijn twaalfde werd ik uit huis geplaatst en vanaf dat moment ben ik constant verhuisd. Ik heb in instellingen gewoond, in pleeggezinnen, in een gesloten instelling…"

Als Django 18 jaar is, belandt hij – ook weer door toedoen van zijn vader – op straat. Django: "Ik heb zo’n 3 a 4 weken echt op straat geleefd. De eerste nacht vergeet je nooit meer. Ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam. Ik lag uren wakker. Voor mijn gevoel duurde het jaren voordat het weer licht werd. Zo leven breekt je gewoon. Ik snap niet dat mensen dit jaren vol kunnen houden."

Thuiskomen
Via het Leger des Heils komt Django uiteindelijk terecht bij de Maatschappelijke Opvang in Ede. Django: "Hier had ik voor het eerst weer een keer het gevoel dat ik ergens thuis kwam. Ik kon een stapje terug doen, hoefde even niet meer constant op mijn hoede te zijn. Dat kwam vooral door de steun van Pauline. Zij gaf me vertrouwen: ik kon haar alles vertellen, ze dacht met me mee en gaf advies."

Begeleider Pauline: "Dat ging niet altijd vanzelf, hoor! Het heeft af en toe bloed, zweet en tranen gekost. Er zijn ook periodes geweest dat we even geen contact hadden."

Django: "Ja, maar nooit lang. Ik herinner me ons allereerste ‘ruziegesprek’ nog heel goed. Ik wist dat mijn vader op een bepaalde plek zou zijn met onze hond. Ik wilde er naar toe, maar Pauline vond dit geen goed idee. Ik ben drie dagen heel boos op haar geweest. Na die drie dagen kwam ik toch wel tot de conclusie dat Pauline gelijk had gehad en dat ze het probleem beter doorzag dan ikzelf."

Inzichten
In de 12 maanden dat Django in de MO woont, lukt het hem om met hulp van Pauline zijn opleiding weer gedeeltelijk op te pakken. Ook start hij met een behandeling voor zijn blowverslaving. Maar de grootste verandering ligt volgens Pauline op een ander vlak: "Wat Django het meest geleerd heeft, is inzicht in zijn eigen problematiek; hoe zijn verleden nog altijd veel impact heeft. Hij weet nu beter waarom hij op een bepaalde manier reageert. En hij heeft nu de wil om dingen echt aan te pakken: uitstellen is voor hem geen optie meer."

Django: "Wat Pauline zegt herken ik zeker. Maar mijn problemen onder ogen komen is ook confronterend geweest. Zien dat ik in sommige opzichten best wel op mijn vader lijk bijvoorbeeld. Toch ben ik nu veel rustiger en ik heb een beetje meer overzicht. Ik heb zelf weer de touwtjes in handen, nog niet helemaal, maar wel steeds meer."

Dit nooit meer
Inmiddels is Django doorgestroomd naar een beschermd wonen groep. Op deze plek probeert hij met vallen en opstaan zijn leven verder op de rit te krijgen. Hij is er nog niet, maar hij weet wat hij wil: "Over vijf jaar wil ik een hbo opleiding doen en iets van een eigen stekje voor mezelf hebben. Ik wil schuldenvrij zijn, mijn rijbewijs halen en een auto hebben. Maar wat ik het liefste wil is dat ik in staat ben om mijn verleden achter me te laten, dat ik geen gekke zweethanden meer krijg als ik praat over wat er vroeger allemaal gebeurd is. Over de vraag wat hem in dit alles overeind houdt hoeft Django niet lang na te denken: "de tegenslagen: de moeilijke dingen die ik heb meegemaakt en de situaties waarin ik terecht ben gekomen: dat wil ik nooit meer."

kelly-sikkema-2T2yku2Hg7E-unsplash
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail