Menu
30-04-2021

Uit de vechtfuik

Zwijgend schuiven de twee aan tafel. Een afstandelijk knikje is alles wat er af kan, de gevoelstemperatuur is ver onder het vriespunt. De twee ouders aan tafel zullen in het normale leven vast leuke mensen kunnen zijn. Maar met elkaar!
Ooit hielden ze van elkaar, maar nadat hun liefdesrelatie op de klippen liep, is het vechten helaas niet gestopt. Hoe komen ze uit die vechtfuik? Een belangrijke vraag, want al zijn ze geen partners meer, ze blijven mama en papa. De kinderen zorgen voor een verbinding die nooit stopt.

Omdat ze klem zitten, schuiven ze nu aan tafel bij mijn collega en mij voor Ouderschap na Scheiding (ONS). Een programma dat ouders na een (vecht) scheiding helpt om samen te werken. Bij ONS gaan we niet op zoek naar de waarheid. Ouders willen wel graag dat we hun kijk op de zaak overnemen en iets aan de ander doen. Daar gaan we alleen niet in mee. We zoeken naar manieren waarop ze weer kunnen samenwerken als moeder en vader.

Stressvol zo’n werksetting, met altijd boze ouders aan tafel, maar ik vind het geweldig om te doen. Zeker als het lukt. Als hulpverlener kwam ik zo vaak mensen tegen die aan het vechten bleven bij een scheiding. Met ONS merk ik dat als het ons met elkaar lukt om de juiste knoppen te vinden, deze hulp een wereld van verschil oplevert. Zo wordt het leven van kinderen veel leefbaarder. Dat is goud waard.

Maar zover zijn we nog niet bij deze eerste gezamenlijke sessie. Eerst mogen ze vertellen waar ze last van hebben (in drie minuten met een zandloper erbij), wat ze positief vinden aan de ander en waar ze spijt van hebben. De kaders zijn helder en we gaan niet in discussie. Daarna vragen we een nieuw commitment: willen jullie door gaan als vader en moeder in plaats van partners? Vervolgens gaan we aan de slag met de blokkades: wat staat in de weg? Hoe kun je oudertaal gebruiken in plaats van strijdtaal? Blijf je ouwe koeien uit de sloot halen of kun je vertellen waar je last van hebt en wat je wens is?

Het gaat natuurlijk niet altijd goed, maar het maakt me blij als ouders dingen echt anders gaan doen. Dat stemt me hoopvol.

Ook bij deze ouders gloort iets van hoop. Wie weet lukt het om de vechtfuik uit te zwemmen. Het zwemwater lijkt in ieder geval een beetje warmer, maar het zal hard werken worden.

- Fina Schilthuis is Gespecialiseerd Gezinsbehandelaar in o.a. Ouderschap Na Scheiding (ONS) bij Timon.

ingekooimanfotografie-astrid-amsterdam-10
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail