Menu
15-01-2013

Volkskrant: Goede buur haalt zwerfjongere uit de goot

VKartikel_illustratie_2

Wijkbewoners steken in Rotterdam hun armen uit de mouwen om zwerfjongeren te leren hoe zij op eigen benen kunnen staan.

Een uitkering is taboe; zij moeten een opleiding gaan volgen. 'Zo bouw je aan je toekomst.' Als de dochter van Marlies straf heeft, moet ze apart zitten. Jessica (22) probeert dit nu ook weleens als haar zoontje van 3 te ondeugend is geweest. Het is maar een klein voorbeeld van wat het Rotterdamse project U-turn tot nu toe oplevert.

Zwerfjongeren, er zijn er zo'n twaalfhonderd in de stad, worden in Rotterdam geholpen met hulp van maatjes in de wijk. De organisatie voor jeugdzorg Timon zet met U-turn niet alleen professionele hulp in, ook wijkbewoners spelen een belangrijke rol. Ze maken deel uit van de 'Thuishavens' die in de wijken Delfshaven en Schiebroek zijn opgezet: netwerken die in de twee wijken in totaal 120 jongeren moeten leren weer op eigen benen te staan.

De jongeren worden geholpen hun leven weer op orde te krijgen en gaan daarna zo snel mogelijk terug naar school om hun startkwalificatie te halen, zodat ze met minimaal een mbo-2-diploma op zak straks uitzicht hebben op een betaalde baan. Wijkbewoners helpen de jongeren bijvoorbeeld bij het maken van hun huiswerk of zoeken mee naar een bedrijf om stage te lopen. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar in Rotterdam twintig thuishavens zijn. In een aantal thuishavens kunnen ook voormalige dak- en thuisloze volwassenen terecht.

Lees hier het hele artikel.

Bron: volkskrant.nl
Auteur: Nanda Troost
Illustratie: Claudie de Cleen

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail