Menu
15-11-2020

"We hebben elkaar teruggevonden"

"De ontwikkeling van onze oudste zoon Sem* (16) ging al lang moeilijk. Twee jaar geleden raakte hij in een zware depressie. Sem ging nauwelijks meer naar school en thuis was er veel agressie. Ons hele gezin draaide om hoe het met Sem ging, hoe zijn bui was. Het ging van kwaad tot erger. Dat had grote impact op het gezinsleven", vertelt moeder Michelle. Maar gelukkig staan ze er nu heel anders voor.

"De afgelopen jaren zijn een grote zoektocht naar hulp geweest voor Sem. We zijn bij allerlei hulporganisaties geweest. Het duurde vaak weken voordat we aan de beurt waren en niets werkte. Er werden fouten gemaakt. Sem wilde zelf ook nergens aan mee werken. Vorig jaar september bleek dat Sem autisme heeft. Daarmee viel er heel veel op zijn plek. Uiteindelijk escaleerde het zo dat we eind vorig jaar de politie moesten bellen. Mijn kind moest naar een kliniek. Na die opname kwam hij wel weer thuis, maar er was veel woede en verdriet. Bij hem en bij ons. Sem moest bij ons wonen, maar hij zag ons niet meer als zijn ouders.

Trigger
Uiteindelijk zijn we in mei dit jaar begonnen met Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT). Hans (MDFT-therapeut van Timon) voerde gesprekken met ons en al snel bleek dat mijn man en ik qua opvoeding steeds meer uit elkaar lagen. Mijn man was er klaar mee dat Sem altijd zo moeilijk was, terwijl ik altijd het gevoel had dat ik hem moest beschermen. Hans sprak apart met mijn man en dat gesprek is een grote eyeopener geweest. Het werd duidelijk dat Sem niet kan meekomen in het normale leven door zijn autisme. Voor mijn man viel het kwartje: dat hij hem als een autistische jongen moet zien en niet alleen maar als een kind dat steeds problemen geeft. De gesprekken waren voor ons net de trigger die ons gezin nodig had om elkaar terug te vinden. Doordat we nu niet steeds in discussie gaan en allebei rust brengen in huis, hebben we Sem een kans gegeven om ook rust te vinden. De boosheid van mijn zoon is daarmee weg, de ruzies en de fysieke dreigementen ook. Hij noemt ons weer mama en papa. We zijn er nog niet, maar Sem heeft weer vertrouwen en is weer gelukkig."

*Omwille van privacy zijn de namen en foto gefingeerd.

andrew-neel-JBfdCFeRDeQ-unsplash
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail