Menu
07-03-2019

Werkbezoek Houten: ‘Je bent het wel waard’

“De meiden hebben bijna allemaal een laag zelfbeeld als ze hier komen. Denken dat het met hen toch niet gaat lukken. Daar gaan we mee aan de slag.” Enthousiast vertelt gedragswetenschapper Anja over de behandeling bij Talita/Ziva (locatie voor tienermoeders en meiden) tijdens een werkbezoek van elf wethouders en accounthouders uit regio Lekstroom.

De wethouders en accounthouders worden verwelkomd rond de grote tafel in de gemeenschappelijke ruimte. Eerder bezochten ze het PerspectiefHuis in Nieuwegein en nu Talita/Ziva in Houten. Gedragswetenschapper Anja vertelt met welke problemen de jonge moeders en meiden binnenkomen. Hoe de moeders een dubbele ontwikkelingsfase doormaken; die van puber en als moeder. Hoe de meiden allemaal te maken hebben met trauma’s en een laag zelfbeeld. Hoe de begeleiders hen helpen om invloed te nemen in hun leven.

Pindakaas

En dan is het tijd voor het verhaal van Rosalie. Met Rosalie (20)* krijgt de zorg aan jonge moeders en meiden een gezicht. Terwijl haar zoontje bij haar op schoot lekker een broodje pindakaas weg hapt, vertelt ze hoe het met haar ging voordat ze bij Talita kwam, en hoe het nu gaat. “Ik was zwanger toen ik hier kwam. Daardoor was ik gestopt met mijn opleiding op het MBO. Mijn situatie is best wel uitzonderlijk. Ik heb geen ouders meer en dus ook niemand boven mij. Ik had echt een plek nodig om samen met mijn zoontje te wonen. Een plek waar ik naar zelfstandigheid kon groeien. Bijna alles is bij Talita wel goed gelopen, maar ik denk dat het moeilijk was voor de begeleiders om me te volgen. Soms mistte ik een stukje begeleiding. Ik had moeite met post en financiën. Qua dat soort regelzaken kwam ik niet rond. Natuurlijk moet je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, maar ik had daar graag meer mee kunnen oefenen.”

Supermentor

Inmiddels woont Rosalie begeleid bij Danita van Timon. “Ik heb echt een supermentor, niet normaal! En met post en financiën heb ik inmiddels geleerd hoe ik het zelf moet regelen.”
De overstap naar Danita was wel groot. “Bij Talita was er 24/7 begeleiding, je hoeft niets te betalen. Bij Danita was de woonruimte kaal. Ik heb geen familie, die me bij dingen kon helpen. Waar koop je gordijnen en lampen? En dan heb je ook vervoer nodig. Je kunt ook pas huurtoeslag aanvragen bij de belasting als je ergens woont. Dus ik moest opeens 668 euro huur betalen terwijl de huurtoeslag nog niet geregeld was. Dat is wel een gebrek in het systeem. Je wordt als jongere afgerekend, als je 18 bent, terwijl je dingen gewoon niet weet.”

Vragenrondje

Dan is het tijd voor het vragenrondje. Waar wil je over vijf jaar zijn, vraagt een van de wethouders. Rosalie: “Dan hoop ik dat ik samenwoon met mijn vriend en dat ik mijn diploma voor Sport en Recreatie heb gehaald. Ik wil zoveel mogelijk doorleren. Mijn zoontje zit dan op school. En hij heeft zijn zwemdiploma!”

*Omwille van privacy is Rosalie een gefingeerde naam.

Bij Talita en Ziva wonen jonge moeders en meiden (16 - 18 jaar) op een kleinschalige locatie van Timon. Ze krijgen daar begeleiding en behandeling. Vanaf hun achttiende kunnen ze wonen met meer zelfstandigheid bij Danita. Ze ontvangen daar ambulante hulp in hun eigen appartement.


Tekst: Inge-Mirjam Bosveld

AR5A1528_IM(bewerkt)
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail