Menu
01-10-2022

Zonder de woongroep was dit nooit gelukt

Begeleider Niels Dunsbergen vertelt het verhaal van Jason* (21). “Twee jaar geleden verhuisde Jason van de Zelfstandigheidstraining in Bunnik naar de Woongroep in Amersfoort. Dat was voor hem een grote stap want nu moest hij echt zelfstandig zijn. Jason had moeite met het leven op de woongroep.” Met zijn geschiedenis in de jeugdzorg voelde hij zich vooral verplicht bij de gezamenlijke activiteiten zoals samen eten of een spelletjesavond. Het resultaat daarvan was dat Jason zich terugtrok op zijn kamer waar hij graag gamede. “Dat doet hij overigens nog steeds erg graag”, lacht Niels. “Maar hij heeft een bijzondere omslag gemaakt wat zonder de woongroep nooit was gelukt.”

“Het liep stroef. We moesten hem echt pushen om ergens aan deel te nemen, hem herinneren aan de woongroepavonden en regelmatig even op de deur van zijn kamer kloppen om hem erbij te betrekken. Aanwezig zijn vond hij onwijs ingewikkeld. Maar de vrijwilligers en andere jongeren hielden vol. “Zij hebben het nooit met hem opgegeven en ze zijn hem altijd blijven benaderen op een positieve manier. In plaats van: ‘Je bent er niet’ zeiden zij: ‘Het is gezellig als je er bent, we missen je.’ Dat maakte dat Jason zich altijd welkom is blijven voelen en dat hij steeds vaker deelnam aan gezamenlijke activiteiten.” En daar kwam volgens Niels die eerste omschakeling. “Na een tijdje gaf hij toe: dit is best gezellig.”

Werk vinden was voor Jason lastig en daardoor was hij veel thuis. “We bespraken wat de woongroep voor hem hierin kon betekenen. Hij is toen bijvoorbeeld cupcakes gaan bakken met de kinderen van de buren en hij begon vaker samen te eten met één van de buren waar hij goed contact mee had. Het was niet langer éénrichtingsverkeer, het werd een wisselwerking. Zo begon hij buren uit te nodigen. Het opbouwen van een band hielp hem om zich open te stellen. En dat was het moment dat hij een wezenlijk onderdeel werd van de woonvorm. Voor mij super leuk om te zien.” Afgelopen weekend was het woongroepweekend. Ondanks dat Jason nu niet meer bij de woongroep woont, heeft hij gesmeekt of hij mee mocht omdat hem dat zo gezellig leek. En natuurlijk was iedereen het daar mee eens. Ik zie hem nog regelmatig rondlopen in de woongroep. Pas hoorde ik hem tegen twee vrijwilligers zeggen: ‘Zullen we wel één ding afspreken: we gaan een biertje drinken op het terras dit weekend.’ Prachtig hoe hij omgangsvormen heeft opgepikt en spiegelt.” Inmiddels is Jason uitgestroomd en begeleidt Niels hem nog drie maanden ambulant, daarna wordt de zorg overgedragen aan het wijkteam. “Ik vind dit een prachtig voorbeeld van hoe mooi een woongroep kan zijn. Voor veel jongeren is het, zeker in het begin, een lastige vorm. Voor hen kan het ingewikkeld zijn om zich te voegen en te mengen in de groep. Maar als het wel lukt, dan zie je in het verhaal van Jason wat het op kan leveren. Een gelijkwaardig en blijvend contact. Wat waardevol!”

* De naam en de foto in dit verhaal is gefingeerd.

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail