Menu

Onze ‘nee’ is net zo weloverwogen als de keuze voor pleegzorg

Het lag in de lijn der verwachting dat Gerjanne en haar man Geurt voor pleegzorg zouden kiezen. Beiden een baan in het onderwijs en ze hebben een zogenoemde ‘klik’ met jongeren. “Maar ook als het niet voor de hand ligt, kan pleegzorg bij je passen. Het is niet dat ik opvoeden gemakkelijk vind, ook ik weet het soms niet.”

“We hadden het er vaak over: pleegzorg. Het leek bij ons te passen, we bezochten een informatieavond en we spraken erover met elkaar. Maar het werd niet meer dan dat. We stelden onszelf de vraag: Wat als het niet lukt met het pleegkind in het gezin? Het is geen hondje dat je in huis haalt. Wij willen het kind niet (nog meer) beschadigen in de hechting.”

Zes jaar geleden kwam toch de keuze met een heldere conclusie: “Wij zullen nooit weten wat pleegzorg is, als wij het niet proberen. Onze kinderen zijn stabiel en we hebben een kamer vrij."

In de jaren die volgden wonen er zes pleegkinderen - van verschillende leeftijden - in hun gezin. “Wij ontdekten naar verloop van tijd wat het beste in het gezin past. Tieners pasten ons goed, maar we mochten ook zorgen voor wat jongere kinderen.”

Ruimte in je hart en huis, is dat dan echt genoeg?
“Liefde is het begin. Het vereist geen speciale opvoedkwaliteit, want ik vind het ook weleens ingewikkeld mijn kinderen op te voeden. Je moet je wel afvragen of je er ruimte voor hebt in je leven. Spelen er geen dingen die teveel aandacht vragen, ben je stabiel genoeg, dat soort dingen. Want naast (pleeg)moeder ben je ook nog mens.”

Schuldgevoel
Pleegzorgmatchers van Timon zoeken voor een pleegkind het pleeggezin dat het beste aansluit. Het liefste hebben ze daarin een keuze uit meerdere gezinnen, vaak is dat helaas niet zo. Daarnaast maakt het pleeggezin de keuze voor wel of geen plaatsing. “Ik voelde mij zo schuldig nadat we ‘nee’ zeiden tegen een pleegzorgaanvraag. Alsof dit kind niet welkom bij ons was. Onze pleegzorgbegeleider Alinde zag dat anders, ze zei: ‘Omdat je ‘nee’ kunt zeggen, weet ik ook dat je ‘ja’ weloverwogen is. Jullie kennen jullie gezin het beste en ik ben blij dat je zo eerlijk bent. Toch levert het echt wel een schuldgevoel op. Ik schreef er ooit over: pleegzorg is alles delen, maar mijn alles is beperkt. “

Dan komt er een moment dat pleegzorg niet in het gezin van Gerjanne en Geurt past. “Toen bij onze jongste dochter een zeldzaam syndroom werd vastgesteld, was het niet eens een vraag. We besloten dezelfde week: pleegzorg past nu niet. Niet veel later heb je dan het idee dat het wel weer gaat. Eén jaar later hebben we de deur weer op een kier gezet met spoed pleegzorg.”

Allemaal iets
“We horen vaak dat mensen het ‘knap’ vinden dat we een pleeggezin zijn. Dat vind ik altijd maar een ingewikkeld compliment. De waardering is zeker fijn. Ik vind dat iedereen iets voor de maatschappij mag doen. Dat mag pleegzorg voor ons zijn. Pleegzorg is heel hard werken en echt niet altijd even leuk. Maar wij mogen een kind helpen. En als gezin geeft het een positief gevoel. Dat je samen iemand in je gezin mag ontvangen geeft saamhorigheid. Pleegzorg doet er toe. En dat zit niet in een uitgesproken ‘dank je wel’, maar in de ontwikkeling die een pleegkind doormaakt. Het geeft voldoening te zien wat een kind mag bereiken als hij bij ons woont.

Voldoening halen uit pleegzorg is als een toegift: je doet het er niet om, maar je krijgt het erbij. Dat maakt ook dat, ondanks dat het zwaar is, je het volhoudt.”

Onderzoek het
“Dat bij ons de ingrediënten om pleeggezin te worden zo voor de hand lagen, hoeft de lat echt niet hoog te leggen hoor. Er zijn zoveel verschillende pleegouders. Onderzoek het in ieder geval. Een stoere vader die een puberjongen verwelkomt met een stevige knuffel is net zoveel waard als mijn lieve briefje op het kussen. Of een pleegmoeder die met een plak kruidkoek de kinderen opwacht na school is net zo waardevol als ik die je financiën bijhoud. Het gaat om de match die tussen pleegkind en pleeggezin. Dat is juist zo waardevol!”

Meer ervaringsverhalen Naar deeljethuis.nl
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail