Menu

'We spiegelen elkaar'

Pleegouders Sam en Josien delen de zorg voor zes pleegkinderen met pleegouders Jan en Jacqueline. “We spiegelen elkaar als pleegouders en delen onze zorgen. Die gedeelde verantwoordelijkheid is voor mij heel belangrijk.”

Hoe het werkt? De jongeren wonen in het midden van de woonboerderij en de pleegouders aan weerszijden. Om de week wordt het jongerendeel door middel van schuifdeuren verbonden met een van de woonvertrekken van de pleegouders. Door de zorg te delen wordt de draagkracht van de pleegouders vergroot en dat komt de continuïteit ten goede. De pleegkinderen komen op de pleegzorgboerderij via Timon.

Het plan voor de pleegzorgboerderij ontstaat jaren geleden in de kerk. Sam: “Met een groepje gemeenteleden dachten we na over de vraag hoe we handen en voeten konden geven aan de opdracht om zoutend zout te zijn. We kwamen al vrij vlot uit op ‘iets doen voor jongeren’. De pubertijd is zo’n cruciale levensfase en er zijn genoeg jongeren die in die periode tussen wal en schip raken.”

Na een inspirerend bezoek aan een pleegzorgboerderij in Zwolle, wordt de knoop doorgehakt. Sam: “We waren meteen enthousiast over de combi-pleegzorg die ze daar aanboden: lange termijn, perspectief biedend en zorg die gedeeld wordt. Daarom hebben we die vorm bijna één-op-één overgenomen.”

In- en uitademen
Nu, een paar jaar later, kan voorzichtig de balans worden opgemaakt. Welke verwachtingen zijn uitgekomen en wat loopt anders dan gedacht? Jacqueline: “De samenwerking klopt gewoon helemaal; het werkt nog beter dan gehoopt. We spiegelen elkaar als pleegouders en delen onze zorgen. Die gedeelde verantwoordelijkheid is voor mij heel belangrijk. De ene week adem je in, de andere week adem je uit.”

Sam: “Wat soms zwaarder is dan gedacht, is de ´rugtas´ die de tieners mee brengen. Kijk, je weet van tevoren: we gaan lastige dingen meemaken. Je kunt het vergelijken met een kleurplaat. Toen we met deze vorm van duo-pleegzorg startten, hadden we al wel een beeld van de tekening. Nu wordt die tekening ingekleurd met echte gebeurtenissen. Een tijd terug zat ik bijvoorbeeld midden in de nacht in het ziekenhuis met een pleegkind. Zulke momenten hebben best veel impact.’

Naast de lastige momenten gebeuren er ook veel mooie dingen. Jacqueline: “We zijn getuige van een heleboel groeimomentjes. Een tiener die eerst boos is op de hele wereld en langzaam maar zeker steeds beter in zijn vel zit. Die vooruitgang in gedrag: dat is mooi om te zien!


Gods armen
We hebben inmiddels drie keer afscheid genomen van jongeren die als 18-jarigen dit huis verlieten. We staan dan letterlijk met z’n allen om de jongere heen en bidden voor hem of haar. Ook de andere tieners bidden dan voor elkaar. Die momenten zijn heel speciaal en raken iedereen.”

Niet alleen tijdens de bijzondere afscheidsmomenten, ook op de gewone doordeweekse dagen ervaren Sam en Jacqueline allebei dat de zorg voor de tieners van invloed is op hun geloof.

Sam: “Wat ik bijvoorbeeld merk, is dat ik echt met Jezus’ liefde naar de tieners kan kijken. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Op sommige momenten word ik gewoon op mijn ziel getrapt. Als het dan toch lukt om liefde te voelen voor die jongere, dan weet ik dat dat niet van mezelf komt.” Jacqueline: “Ik voel me in dit alles heel afhankelijk van God. Ik merk dat mijn eigen armen te kort zijn, maar Gods’ armen nooit. Die blijven deze jongeren dragen.”


Meer ervaringsverhalen Naar deeljethuis.nl
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail