Menu
Terug naar de overzichtspagina

Nieuw perspectief

Anderhalf jaar woonde de nu 17-jarige Kelsey in Het PerspectiefHuis. Haar verhaal doet de naam eer aan: dit huis heeft zowel Kelsey als haar ouders nieuw perspectief gegeven. Van problemen op school en geen toekomstplannen naar een opleiding, ritme en een baan. Van constante strijd tussen Kelsey en haar moeder naar weer gewoon samen een spelletje kunnen spelen. Vader Michiel: “Ik ben Timon enorm dankbaar voor wat ze bereikt hebben.”

Kelsey is pas 14 jaar oud als het thuis helemaal mis gaat. Er is zoveel ruzie tussen Kelsey en haar moeder dat er wordt gekozen voor een time-out bij de crisisopvang van Timon. Na die eerste time-out start er een behandeltraject bij een andere organisatie. Als de behandeling klaar is, is Kelsey nog te jong om door te stromen naar zelfstandig wonen. Omdat de situatie thuis nog niet stabiel genoeg is, verhuist Kelsey naar een woongroep van een andere jeugdzorginstelling.

Grauwe periode

De woongroep is helaas geen goede plek voor Kelsey. Kelsey: “Er woonden 12 jongeren en er was geen dagbesteding. Er hing geen fijne sfeer: het was onoverzichtelijk, spullen werden vernield en er werd drugs gebruikt. Ik voelde me niet prettig en ging eigenwijs doen om daar weg te komen.”

Ook vader Michiel denkt liever niet terug aan die tijd. Michiel: “Het was vreselijk, een grauwe periode. Het was veel te vrij en met Kelsey ging het niet goed. Voor ons als ouders was er continue onrust: als er gebeld werd, dachten we meteen: ‘Wat zou er nu weer gebeurd zijn…’.”

Een nieuwe plek

Aan deze onrust komt een einde als Kelsey – na opnieuw een korte tijd bij de crisisopvang – kan starten bij Het PerspectiefHuis van Timon: een kleinschalige woonvorm die een stuk beter bij Kelsey past. Dit betekent echter niet dat het hier direct van een leien dakje gaat.

Mentor Carolien: “Toen Kelsey hier kwam, vond ze het moeilijk om mensen te vertrouwen. Ze was achterdochtig; ze had het idee dat groepsleiding expres streng tegen haar deed. Om alles werd strijd gevoerd.” Kelsey lacht: “Haha, ja dat klopt wel… Ik vond het lastig om goed te communiceren. En ik vond het ook lastig om te praten over wat ik voelde. Ik kropte mijn emoties op.”

Samen met Carolien gaat Kelsey aan de slag met de dingen die ze moeilijk vindt. De twee hebben meteen een klik. Kelsey: “Carolien is duidelijk en direct en dat vind ik fijn. Wat ik ook goed vind, is dat je hier langere tijd door één mentor begeleid wordt, ook als je door gaat naar een volgende fase. Carolien weet hoe ik in elkaar zit.”

Ook de ouders van Kelsey zijn erg positief over de begeleiding vanuit Timon. Moeder Brigitte: “Natuurlijk gaf Kelsey in het begin even tegengas, maar ze gaven haar de ruimte om te landen. Ze straalden in alles uit: hoe hard je ook schopt: we staan en we blijven staan.”

Volwassen

Inmiddels is Kelsey doorgestroomd naar de laatste fase van Het PerspectiefHuis: een eigen appartementje in Bennekom. Hier woont Kelsey nu zelfstandig met ondersteuning van Carolien. In vergelijking met twee jaar terug, is er volgens iedereen een hoop veranderd. Carolien: “Kelsey voert geen strijd meer, maar werkt echt samen. Haar zelfvertrouwen is heel erg gegroeid, ze zit veel lekkerder in haar vel en durft grotere stappen te zetten.”

Vader Michiel vult aan: “Kelsey is volwassen geworden. Ze zat in zo’n diep dal en nu heeft ze een baan, op school gaat het goed, ze heeft een fijne vriend. Ik ben ontzettend trots op haar. En ik ben Timon enorm dankbaar voor wat ze met Kelsey bereikt hebben.”

De positieve én negatieve ervaringen die Kelsey heeft opgedaan in de jeugdzorg, wil ze graag gebruiken. Kelsey: “Ik wil in de jeugdzorg gaan werken. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik zie mezelf daarin als inspiratiebron. Ik heb veel ervaring, ik heb op verschillende plekken gezeten. Ik weet wat werkt en wat niet. Met die kennis wil ik anderen graag helpen.”

ingekooimanfotografie-nieuwegein-kelsey-18
Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail