Menu
Terug naar de overzichtspagina

‘We zijn echt een kleine community’

“Achter ieder gedrag zit een verhaal.” Voor Roos en Andrew, omwoners bij het PerspectiefHuis in Nieuwegein, is dat zo duidelijk als wat. Ze wonen als goede buur naast deze locatie. En dat doen ze met veel plezier.

Roos (25) en Andrew (27) zijn net getrouwd als ze bijna twee jaar geleden aan dit avontuur beginnen. Niet iedereen begrijpt dat. Roos: “‘Waarom ga je naast van die jongeren wonen?’, zeggen de mensen wel.” Het is ook niet alsof ze niets te doen hebben. Roos heeft een fulltime baan en Andrew werkt in de ICT en volgt één dag in de week een hbo-opleiding.

Andrew: “We zochten woonruimte en klaagden op een verjaardag dat het niet lukte. Een tante van Roos werkte bij Timon en zij zei ‘is het niets voor jullie om als vrijwilliger bij Timon te wonen, jullie hebben allebei wat met jongeren?’ Dat klopt.” Roos: “We doen allebei jeugdwerk in de kerk. Als ze lekker tegendraads worden, dat vinden wij een leuke leeftijd. Qua levensfase zitten we daar zelf ook nog niet ver vanaf.”

Buurten

Er volgen gesprekken met de vrijwilligerscoach en een mentor van de locatie. Roos: “Daardoor kregen we een beter beeld.” Andrew: “Met de jongeren samenwonen was voor ons een stapje te ver. We wilden wel graag een eigen huis.” Inmiddels woont het stel bijna twee jaar in Nieuwegein.

Elke woensdag buurten Roos en Andrew ’s avonds bij de jongeren van ‘hun’ huis. Roos: “We organiseerden eerst een vaste spelletjesavond, maar dat werkte niet. Dat voelde teveel als ‘moeten’ voor ze. Maar toen we stopten, kwamen ze vragen waarom we geen spelletjes meer deden. Nu gaan we op woensdag ‘gewoon’ om vijf uur samen koken en eten. Dan kletsen we met elkaar.” Andrew: “En daarna doen we vaak een spelletje. Spelletjes als ‘Een Kletsdoos’ en ‘Openhartig’ doen het goed. Ze vinden het fijn om te vertellen.”

Community

Roos en Andrew zijn enthousiast over de samenwerking met hulpverleners. Andrew: “Als er iets is kunnen we dat bij hen kwijt.” Roos: “Van de hulpverleners horen wij niks over het hulpverleningsplan, jongeren bepalen zelf wat ze willen delen. Dat is fijn, want anders stap je misschien onbewust op een bepaalde manier op iemand af.” Andrew: “We merken wel dat hoe meer wij van onszelf delen, hoe meer zij dat ook doen. Een tijdje geleden kwamen er twee jongeren spontaan op mijn verjaardag. Dat vond ik echt heel leuk.” Roos: “We zijn echt een kleine community.”

Word goede buur

Wilt u – net als de tante van Roos – mensen enthousiast maken om goede buur van onze jongeren te worden? In Nieuwegein en Vlaardingen is er per direct ruimte voor nieuwe omwoners! Meer weten? Kijk op www.timon.nl/vrijwilligers/vacatures


Tekst: Inge-Mirjam Bosveld

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail