Menu

Het verhaal van omwonend student Anniek

Ze is net 18 als Anniek Reefhuis (nu 22) haar geboortedorp in Twente verlaat voor een studie Psychologie in Utrecht. De krappe huizenmarkt en de daardoor lastige zoektocht naar een studentenkamer brengen haar bij Timon. Na een telefonische kennismaking ontmoet ze de vrijwilligerscoach in het PerspectiefHuis Nieuwegein. “Het was een eerlijk gesprek waarin we verwachtingen afstemden en waar ik werd voorbereid op verschillende situaties. De vrijwilligerscoach maakte het niet mooier dan het is. Toch vond ik het nog steeds heel spannend het avontuur aan te gaan. Ik was jong en verlegen en ik hoopte maar dat de jongeren mij zouden accepteren.” Anniek besluit het een halfjaar te proberen, daarna zou ze wel zien. Dat halfjaar worden vier jaren waarin ze omwoner is bij PerspectiefHuis Nieuwegein. “De jongeren laten je dichtbij komen en je kunt echt wat voor ze betekenen. Het heeft mijn leven verrijkt.”

Rolverdeling
Door vertragingen in de verbouwing van het PerspectiefHuis betrekt Anniek in oktober haar studentenkamer tussen de dan nog lege kamers van de jongeren. In december volgt de eerste jongere. “De aanwezigheid van de 24-uurs begeleiding zorgde ervoor dat ik nooit de taak als hulpverlener op mij nam. Toch moest ik wennen aan mijn rol.” Wat Anniek hielp was duidelijk communiceren. “Door mijn rol te erkennen aan mezelf en aan de jongeren, leerden zij mij kennen als huisgenoot bij wie ze terecht konden. We konden open over van alles praten. Ik stelde vragen zonder ze bij te hoeven sturen omdat ik niet de verantwoordelijkheid droeg zoals een groepsleider dat wel draagt. Je leeft met elkaar en daarin ontstaan mooie alledaagse situaties die je band versterken. Je maakt eens een praatje in de gang, ik vertelde wat ze van mij konden verwachten en langzaam leer je elkaar kennen.”

Benieuwd
“Toen er voor het eerst iets aan de hand was in de groep, wist ik dat ik niet bang hoefde te zijn. Die dingen gebeuren eenmaal af en toe. Ik was goed voorbereid door de vrijwilligerscoach. Natuurlijk was ik alert, maar het went.”

Haar rol als omwoner vond ze prettig. “Er zijn weleens dingen gebeurd die ik lastig vond. Dat soort situaties probeerde ik dan te bespreken. Dat was niet altijd makkelijk, maar vaak begrepen de jongeren meteen wat ik bedoelde en merkte ik dat ze hun best deden zich aan te passen.” Wat het volgens Anniek makkelijker maakt is dat je iets van de jongeren vraagt omdat je met elkaar moet samenleven. “Als ik ze vroeg de muziek zachter te zetten, was dat niet omdat ik wilde dat ze stil waren, maar omdat ik graag wilde slapen”, lacht ze. “De jongeren en ik woonden met elkaar, ik zag ze als huisgenoten. Vanuit die gelijkwaardigheid worden dingen bespreekbaarder.”

“Na een tijdje kwam er een meisje in de kamer tegenover mij wonen en zij liet mij heel dichtbij komen.” In het contact met haar leerde Anniek ook meer over de andere jongeren. “Ik begreep beter waar ze vandaan kwamen en hoe het voor hen is om, vaak na omzwervingen, in het PerspectiefHuis terecht te komen.”

Meerwaarde
Voor Anniek ligt de meerwaarde van omwoner bij Timon in de laagdrempeligheid. "Je staat dicht op de doelgroep en vormt een stabiele factor. Het PerspectiefHuis is een mooi concept wat mij een aanvulling gaf op het op mezelf wonen. Ik leerde dat de jongeren haarfijn aanvoelen hoe je over ze denkt, ze zijn gevoelig voor oordeel en willen graag zichzelf kunnen zijn. Als je als vrijwilliger die ruimte geeft dan zie je dat terug in het contact.”

In het alledaagse liggen voor Anniek de mooie herinneringen verscholen. “Met elkaar eten, op de bank ploffen en tv kijken. Het gevoel hebben dat je een huishouden met elkaar vormt, dat is super mooi aan wonen als vrijwilliger bij het PerspectiefHuis.”

Vorig jaar vierden ze met z’n allen Sinterklaas. De jongeren hadden hun best gedaan op surprises en gedichten en ze lachten met elkaar. “Het liet de mooie mix tussen de jongeren zien. En zelfs medewerkers die vrij waren, kwamen die avond met ons vieren. En dat is ook mooi aan Timon: de mensen die er werken hebben een hart voor de doelgroep. Dat gegeven maakt niet dat alles altijd leuk is, maar het is daardoor wel altijd goed met elkaar. Dat gevoel zag je die avond terug.”

Delen
Afgelopen jaar besloot Anniek haar master nog een jaartje uit te stellen en vond ze een eigen huis. “Ik heb onwijs genoten van mijn vier jaar als omwoner bij het PerspectiefHuis en ik kijk terug op een mooie ervaring die mijn leven verrijkte. Het was niet alleen maar mooi, het was ook heftig. Je maakt veel met elkaar mee.”

Af en toe heeft Anniek nog contact met haar oud-huisgenoten. "Dan bel ik of stuur ik een kaartje als ik weet dat iemand door een moeilijkere tijd gaat. Die band blijft bestaan, je hebt immers een bijzondere tijd gedeeld.”

Perspectief
“Wat zo fijn is aan het concept, dat je zelf mag bepalen hoeveel tijd je erin stopt. Voor mij is dat nooit een moetje geweest, ik zag ernaar uit. Zo was ik er met tentamenweken minder en dook ik daarna weer drie avonden in de week tussen ze in op de bank. Het is maar net wat jou als vrijwilliger past. En als het je hart heeft, dan krijgt het vanzelf ruimte in je agenda.”

Niet alleen tijd investeerde Anniek in de jongeren. “Je bent een vertrouwd gezicht, je mag naast ze gaan staan, als een soort grote zus. Ik vind het heel bijzonder wat de jongeren met mij deelden en ik vond het fijn om er voor ze te zijn. Kijk, als ik vroeger thuiskwam, vroeg mijn moeder hoe mijn dag was. Veel van de jongeren in het PerspectiefHuis kennen dat helemaal niet. Die vragen mocht ik hen nu stellen en daarmee kan je al zoveel verschil maken in het leven van de jongeren.”

Meer ervaringsverhalen
Meer weten?

Stuur een mail met je vraag naar:
E vrijwilligers@timon.nl

Of bel naar één van onze vrijwilligerscoaches via:

T 030 694 00 70

Nieske Heutink: voor de locaties in
Houten, Utrecht, Bunnik, Nieuwegein, Culemborg en Woerden

Femke van Benthem: voor de locaties in
Zeist, Amsterdam

Willemijn de Jong: voor de locaties in
Zwolle, Kampen, Apeldoorn, Ede, Bennekom, Lelystad, Amersfoort

Margriet Hak: voor de locaties in
Drechtsteden, Vlaardingen

Margreet Kasbergen: voor de locaties in
Rotterdam

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail