Menu

Mark en Danielle – Omwoners beschermd wonen Lelystad

Danielle: ‘Je bent er voor de praktische dingen of gewoon voor een praatje. De locatie bestaat uit vier rijtjeshuizen. In de middelste twee wonen de jongeren. Er is plek voor drie jongens en drie meiden. In de buitenste twee huizen wonen de omwoners. Doordat je letterlijk naast elkaar woont, kom je elkaar op een natuurlijke manier veel tegen: op straat, in de supermarkt.

De eerste keer dat we Tim ontmoeten, kan ik me nog goed herinneren: dat was in de tuin. De schutting is laag, dus je ziet elkaar makkelijk. We hebben altijd tegen alle jongeren gezegd: je bent vrij om aan te bellen. Niet iedereen wil of kan dat, maar Tim dus wel. Hij voelde zich ‘normaal’ bij ons, vrij en veilig genoeg om uit zijn eigen wereldje te stappen en bij ons de drempel over te gaan.

Dat je als omwoner letterlijk meer ziet dan de gemiddelde hulpverlener kan soms ook lastig zijn: we zijn ten slotte geen hulpverleners, maar we signaleren wel van alles. Met de vrijwilligerscoach van Timon kunnen we dit soort dingen gelukkig goed bespreken.

Mark: ‘Eén keer week eten we samen met de jongeren. Tim was er altijd. In de tijd dat Tim hier woonde is hij absoluut veranderd. Toen we hem ontmoeten was hij heel mager. Hij had lange haren die altijd wat voor zijn gezicht hingen. In de gesprekken die we in de beginperiode met hem hadden, ging het vaak over de problemen waar Tim mee kampte. Na verloop van tijd werd dat eigenlijk steeds minder. Door hier te gaan wonen hoopten we anderen op een laagdrempelige manier te kunnen helpen. Sommige jongeren maken daar gebruik van, anderen minder. Door zijn openheid liet Tim zien: ik laat jullie toe, jullie mogen invloed hebben. En dat maakte dat wij op onze beurt ook weer voelden: dit is waar we het voor doen.’

Lees hier het hele verhaal van Tim

Meer ervaringsverhalen
Meer weten?

Stuur een mail met je vraag naar:
E vrijwilligers@timon.nl

Of bel naar één van onze vrijwilligerscoaches via:

T 030 694 00 70

Nieske Heutink: voor de locaties in
Houten, Utrecht, Bunnik, Nieuwegein, Culemborg en Woerden

Femke van Benthem: voor de locaties in
Zeist, Amsterdam

Willemijn de Jong: voor de locaties in
Zwolle, Kampen, Apeldoorn, Ede, Bennekom, Lelystad, Amersfoort

Margriet Hak: voor de locaties in
Drechtsteden, Vlaardingen

Margreet Kasbergen: voor de locaties in
Rotterdam

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail