Menu

Voor (de) kiezen

“Ze hebben vaak heel wat voor hun kiezen gehad, de jongeren,” vertelt Jedidja. Samen met haar man Robbin woont ze op de benedenverdieping van een Timon-pand in Utrecht. Jedidja en Robbin delen de voordeur met vier jongeren die begeleiding krijgen van Timon.

Jedidja: “Voordat we hier kwamen, leek het ons leuk om niet ‘gewoon’ ergens te wonen. We wilden aan het samenleven en wonen meer betekenis geven.” Via een oud-collega van Jedidja komen ze op het spoor van het wonen als vrijwillige ‘omwoner’ bij Timon en dat klikt. Voor Jedidja en Robbin is deze manier van wonen iets wat echt bij hen past. “Onze functie is vooral een goede buur zijn. Doordat we een voordeur delen, kom je elkaar vaak tegen. We zetten onze fiets in hetzelfde schuurtje en zwaaien naar elkaar. Wij zoeken ook bewust het contact, maar als de jongeren niet willen, is het ook prima. Er zit geen moeten achter. Eens in de twee, drie weken eten ze bij ons. Zo leer je elkaar ook wat beter kennen. Daarvoor doen wij de voorzet, we hebben een gemeenschappelijke app-groep en meestal kook ik. Maar laatst hebben de jongeren zelf gekookt. En onlangs hebben we samen cheescake gebakken en een filmpje gekeken. Een enkele keer kloppen ze wel eens ’s nachts aan. Bijvoorbeeld toen een paar jongeren een oud-bewoner mee naar huis hadden genomen, omdat hij zich helemaal klemgedronken had. Ze wisten niet wat ze met hem moesten doen. Robbin heeft hem toen naar huis gebracht en de huisartsenpost gebeld.”

Verbreding
Inmiddels deelt het stel vier jaar de voordeur met jongeren van Timon. “De meeste wonen een jaar bij ons, soms gaan ze ook eerder weg. Inmiddels hebben we tussen de 20 – 25 jongeren zien komen en gaan. Ik kom zelf wel uit de hulpverlening, maar het is voor ons zo’n verbreding van je wereld. Sommigen lopen bij Halt of hebben meegedaan met dikke vechtpartijen op straat. Van de achtergrond van de jongeren weten we niets. Behalve wat ze je tussen neus en lippen door vertellen. Bijvoorbeeld dat hun vader weer een jaar is opgenomen in een psychiatrisch inrichting. Of andere dingen die ze hebben meegemaakt. Ze kunnen daar heel luchtig over doen.

Wat heel belangrijk is, is dat je niet alleen geeft, maar zelf ook om hulp vraagt. Of spullen van hen leent, zoals buren dat doen. Deze week hebben een paar jongeren samen met Robbin ons bed op klossen gezet, alvast voor de baby die komt. Eén van de jongens gaat schoentjes kopen als de baby er is, heeft hij al belooft. We hebben ook een bewoner gehad die hovenier was. Hij vond dat onze (gezamenlijke) tuin er echt niet uit zag. Daar moest wat aan gebeuren, dan konden we tenminste gezellig bbq’en, zei hij.

Torenhoog
Je moet ook flexibel zijn en niet torenhoge verwachtingen hebben. Kun je accepteren als ze niets met je willen, en zonder oordeel contact hebben en verbinden op dingen die in hun belevingswereld liggen zoals muziek. Op die manier ontstaat er een relatie en kun je ook dingen bespreken. Ik ervaar niet snel overlast, maar als de muziek een keer hard staat, kun je dat goed bespreken doordat je een relatie met elkaar hebt.”

Meer ervaringsverhalen
Meer weten?

Stuur een mail met je vraag naar:
E vrijwilligers@timon.nl

Of bel naar één van onze vrijwilligerscoaches via:

T 030 694 00 70

Nieske Heutink: voor de locaties in
Houten, Utrecht, Bunnik, Nieuwegein, Culemborg en Woerden

Femke van Benthem: voor de locaties in
Zeist, Amsterdam

Willemijn de Jong: voor de locaties in
Zwolle, Kampen, Apeldoorn, Ede, Bennekom, Lelystad, Amersfoort

Margriet Hak: voor de locaties in
Drechtsteden, Vlaardingen

Margreet Kasbergen: voor de locaties in
Rotterdam

Timon Centraal Bureau
Bezoekadres Postadres Centraal bureau: 030 - 694 00 70
Laan van Vollenhove 3209 Postbus 462
3706 AR Zeist 3700 AL Zeist
Copyright Timon 2022 Privacy Cookies Disclaimer Webmail